پرسشنامه تعارضات زناشویی (MCQ) توسط آقای باقر ثنایی و همکاران در سال ۱۳۷۹ و با هدف سنجش ابعاد تعارضات زناشویی ساخته شده است.
پرسشنامه ( questionnaire) یکی از ابزار پژوهش بوده که از مجموعهای از سؤالات تشکیل شده است و هدف آن جمعآوری اطلاعات از پاسخ دهندگان می باشد.
اگر چه اغلب محققان، پرسشنامه ها را برای آنالیز آماری پاسخ دهندگان سامان دادهاند، ولی همیشه شرایط اینگونه نیست.
فرانسیس گالتون، نخستی کسی بود که اولین بار از پرسشنامه در تحقیقات خود استفاده کرد و شاید بتوان او را مخترع پرسشنامه نامید.
پرسشنامهها نسبت به سایر انواع روشهای آمارگیری مزایایی دارند که از جمله آنها می توان به موارد ذیل اشاره کرد.
- ارزان هستند
- مانند آمارگیری تلفنی و زبانی، نیاز به تلاش فراوان سؤالکننده ندارند
- اغلب دارای پاسخهای استانداردی میباشند که امکان جمعآوری داده را سادهتر میکند (اما، ممکن است چنین پاسخهای استانداردی نیز کاربران را ناامید کند).
یکی از محدودیتهای جدی پرسشنامهها این است که باید به گونه ای تنظیم شوند که افراد به راحتی قادر به خواندن و پاسخ دادن به آنها باشند.
بنابرین در برخی گروههای دموگرافی، ممکن است استفاده از پرسشنامه برای گردآوری داده مناسب نباشد.
همچنین به عنوان نوعی آمارگیری، پرسشنامه دارای بسیاری از اشکالات یکسان مربوط به ساختار و جملهبندی سؤال است که در سایر نظرسنجیها نیز میتوان مشابه آن را یافت.
پرسشنامهها کاربردهای مختلفی دارند. در برخی مواقع از آنها برای نظرسنجی استفاده میشود.
در مواقع دیگری پرسشنامههای برای سنجش برخی متغیرها در پژوهشهای دانشگاهی به کار میروند.
همچنین در رشتههایی مانند روانشناسی، برای ارزیابی بیماران قبل و بعد از درمان از پرسشنامه استفاده میشود. (منبع: ویکی پدیا)
پرسشنامه تعارضات زناشویی نیز از جمله این پرسشنامه هاست که می تواند مورد استفاده دانشجویان و دانش آموختگان رشته روانشناسی و گرایشات مختلف آن قرار گیرد.
پرسشنامه تعارضات زناشویی (Marital Conflict Questionnaire) که به اختصار آن را MCQ می نامیم دارای ۴۲ پرسش می باشد که هفت بعد یا زمینه ی تعارضات زناشویی را اندازه گیری می کند.
نوع بشر همواره درگیر انواع مختلفی از تعارضات بوده است. از نگاه روانشناسان این تعارضات در مواقعی ، نه تنها مضر نیستند بلکه برای ادامه ی حیات مهم تلقی می شوند.
در این میان دسته ای از تعارضات هم هستند که نه تنها مفید نیستند بلکه اگر انسان راه کنترل بر آنان را کشف نکند چه بسا دچار شکست او در زندگی خواهد شد.
گروهی از این تعارضات که مختص نوع بشر است و دیر یا زود همه ی انسان ها چه کمرنگ و چه پر رنگ آن را تجربه می کنند ، تعارضات مربوط به دوران زناشویی است.
پرسشنامه تعارضات زناشویی ، به زوجین کمک میکند تا درک بهتری از تعارضات خود داشته باشند.
از آنجایی که هر یک از زوجین از دو دنیای کاملا متفاوت ، تصمیم می گیرند که زندگی مشترکی را آغاز کنند ؛ به وجود آمدن تعارضاتی از نوع زناشویی ، بدیهی است.
اما متفاوت بودن دنیای زوجین و بدیهی بودن تعارضات زناشویی ، دلیلی بر عدم کنترل این تعارضات نیست.
این پرسشنامه ، به زوجین کمک میکند تا درک بهتری از تعارضات خود داشته باشند و چنانچه حفظ زندگی مشترک برایشان مهم است در صدد کنترل این تعارضات برآیند.
پرسشنامه تعارضات زناشویی شامل هفت خرده مقیاس است که به شرح زیر می باشند.
پرسشنامه تعارضات زناشویی از روایی محتوایی خوبی برخوردار است. در مرحله تحلیل مواد آزمون پس از اجرای مقدماتی و محاسبه همبستگی هر سوال با کل پرسشنامه و مقیاس های آن، ۱۳ سوال از ۵۵ سوال اولیه حذف شده است (ثنایی، ۱۳۷۹).
دهقان در تحقیق خود برای هنجاریابی پرسشنامه تعارضات زناشویی روی یک گروه ۳۰ نفری بررسی انجام داده و از روش آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه ضریب ۰/۷۱ را بدست آورده است.
این پرسشنامه دارای شیوه نمره گذاری و تفسیر نمرات بوده و از درجه ی اعتبار و روایی نسبتا بالایی برخوردار می باشد.
.فقط مشتریانی که این محصول را خریداری کرده اند و وارد سیستم شده اند میتوانند برای این محصول دیدگاه(نظر) ارسال کنند.
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.